Cetearyl Glucoside – Poliglukozyd alkoholu cetylostearyloweg

Nazwa zwyczajowa to Poliglukozyd alkoholu cetylostearyloweg.

Działanie kosmetyczne: Cetearyl Glucoside to składnik kosmetyczny o niezwykle delikatnym działaniu na skórę i błony śluzowe. Ma zdolność do minimalizowania potencjalnego drażniącego działania innych substancji powierzchniowo czynnych (np. anionowych).

Funkcja w produkcie: Cetearyl Glucoside to substancja pełniąca rolę emulgatora w kosmetykach. Emulgator ten umożliwia stworzenie emulsji, czyli połączenia fazy wodnej z fazą olejową. Dzięki temu, produkty takie jak kremy, mleczka czy balsamy mają odpowiednią konsystencję i są łatwe do aplikacji na skórę.

Cetearyl Glucoside ma również właściwości pianotwórcze i stabilizujące. Wchodząc w reakcję z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi, substancja ta poprawia jakość piany w kosmetykach. Może być również wykorzystywana jako modyfikator reologii, czyli pomaga regulować konsystencję preparatów myjących zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Działa poprzez tworzenie tzw. mieszanych miceli, które pomagają utrzymać odpowiednią gęstość i lepkość produktu.