Nazwa zwyczajowa to Cholesterol.
Działanie kosmetyczne: Emolient, zwany również tłustym składnikiem, jest używany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Jego funkcją jest tworzenie na powierzchni warstwy okluzyjnej (filmu), który zapobiega nadmiernej utracie wody z powierzchni (co może działać nawilżająco). Dzięki temu składnikowi, skóra i włosy stają się bardziej miękkie i gładkie – jest to działanie kondycjonujące. Dodatkowo, emolient nadaje włosom połysk. Przez zmniejszenie transepidermalnej utraty wody (TEWL), wpływa pośrednio na nawilżenie skóry.
Funkcja w produkcie: Emulgator W/O to składnik kosmetyczny, który umożliwia powstanie emulsji. Emulsja jest specjalną formą, która powstaje przez połączenie fazy wodnej z fazą olejową. Przykładami kosmetyków w formie emulsji są kremy, mleczka i balsamy. Emulgator W/O ma również działanie modyfikujące reologię, czyli wpływa na konsystencję kosmetyku i powoduje zwiększenie lepkości preparatu. Ponadto, pełni funkcję stabilizatora emulsji, chroniąc przed rozwarstwieniem i w rezultacie przedłużając trwałość produktu.