Nazwa zwyczajowa to Hydrolizat protein mleka.
Działanie kosmetyczne: Hydrolyzowany białko mleka to składnik kosmetyczny, który pełni wiele funkcji. Jest często stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Tworzy on na ich powierzchni warstwę ochronną, która chroni przed utratą wody. Dzięki temu działa nawilżająco, a także nadaje skórze i włosom miękkość i gładkość. Dodatkowo, wykorzystuje się go w produktach do mycia, aby zminimalizować potencjalne podrażnienie wynikające z obecności substancji powierzchniowo czynnych, takich jak Sodium Laureth Sulfate. Hydrolyzowane białko mleka ma również właściwości antystatyczne, które pomagają zredukować elektryzowanie się włosów poprzez neutralizację ładunków elektrycznych na ich powierzchni.
Funkcja w produkcie: Hydrolyzowany białko mleka jest składnikiem, który reguluje ilość powstającej piany w kosmetykach myjących. Jego główną funkcją jest hamowanie tworzenia piany, co pomaga w zwiększeniu lepkości i kleistości kosmetyku. Niestety, może to również utrudniać rozprowadzanie produktu na skórze. Jest także substancją humektantową, która zatrzymuje wilgoć w kosmetyku, co zapobiega jego wysychaniu i krystalizacji.