Hydrolyzed Oat Protein – Hydrolizat protein owsa

Nazwa zwyczajowa to Hydrolizat protein owsa.

Działanie kosmetyczne: Substancja kondycjonująca, używana w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów, tworzy cienką warstwę na ich powierzchni, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody. W rezultacie działa nawilżająco, a także zmiękcza i wygładza zarówno skórę, jak i włosy. Jest również stosowana w produktach do mycia, aby zmniejszyć potencjalne drażnienie wynikające z działania anionowych substancji powierzchniowo czynnych, takich jak Sodium Laureth Sulfate. Ta substancja antystatyczna neutralizuje ładunki elektryczne na powierzchni włosów, dzięki czemu zmniejsza się ich elektryzowanie.

Funkcja w produkcie: Hamuje powstawanie piany, redukując ilość piany tworzonej przez kosmetyk do mycia. Składnik ten wpływa na sposób aplikacji kosmetyku, zwiększając jego gęstość i lepkość, co może utrudniać rozprowadzanie produktu. Pełni również rolę humektantu, czyli substancji, która zatrzymuje wilgoć w kosmetyku, zapobiegając jego wysychaniu lub krystalizacji.