Nazwa zwyczajowa to Hydrolizat protein grochu.
Działanie kosmetyczne: Składnik, który tworzy film na powierzchni skóry, łatwo rozpuszczający się w wodzie. Jego główną funkcją jest utrzymanie wody w naskórku, co prowadzi do nawilżenia skóry oraz jej kondycjonowania poprzez zmiękczenie i wygładzenie. Jest również używany w produktach do mycia w celu zmniejszenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych, takich jak Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na swoje duże rozmiary cząsteczkowe, nie przenika on głęboko w skórę, pozostając na jej powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Jest również substancją antystatyczną, zmniejszającą elektryzowanie się włosów. Hydrolizat protein grochu jest szczególnie skuteczny na zniszczonych włosach, ponieważ posiada właściwości ochronne przed mocno oczyszczającymi substancjami powierzchniowo czyn
Funkcja w produkcie: Hydrolizowany proteinowy ekstrakt z grochu ma działanie regulujące na pianę, powodując jej zanikanie. Składnik ten wpływa również na aplikacyjne właściwości kosmetyku, powodując zwiększenie lepkości i kleistości, co może utrudniać równomierne rozprowadzenie produktu na skórze. Pełni także funkcję humektantu, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyku na wlocie butelki.