Hydrolyzed Rice Protein – Hydrolizat protein ryżu

Działanie kosmetyczne: Substancja, która tworzy film na powierzchni skóry, jest łatwo rozpuszczalna w wodzie. Jej głównym zadaniem jest zatrzymywanie wody w naskórku, co przyczynia się do nawilżania i poprawy stanu skóry. Ponadto, działa kondycjonująco na skórę, sprawiając że jest ona bardziej miękka i gładka. W produktach do mycia jest stosowana w celu ograniczenia działania potencjalnie podrażniających substancji powierzchniowo czynnych, takich jak Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na swoje duże cząsteczki, nie wnika ona głęboko w skórę, ale pozostaje na jej powierzchni. Ponadto, posiada wysokie powinowactwo do skóry, włosów i paznokci. Działa również jako substancja antystatyczna, zmniejszając elektryzowanie się włosów.

Funkcja w produkcie: Hydrolizat protein ryżu ma zdolność do kontrolowania trwałości piany, zmniejszając jej efekt. To składnik, który wpływa na aplikacyjne właściwości kosmetyku, zwiększając jego lepkość i kleistość. Jednakże, może on utrudniać równomierne rozprowadzanie produktu. Dodatkowo, hydrolizat protein ryżu pełni rolę humektantu, co oznacza, że zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz tworzeniu się kryształków na ustniku butelki.