Nazwa zwyczajowa to Hydrolizat protein roślinnych.
Działanie kosmetyczne: Substancja kosmetyczna, o właściwościach tworzenia filmu, przyciągająca wodę i rozpuszczalna w wodzie. Jej główną funkcją jest utrzymanie nawilżenia naskórka, a także zmiękczenie i wygładzenie skóry. Ponadto, jest stosowana w kosmetykach do mycia w celu zmniejszenia potencjalnego działania drażniącego substancji powierzchniowo czynnych, takich jak Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na swoją dużą cząsteczkę, nie wnika głęboko w skórę, lecz utrzymuje się na jej powierzchni. Doskonale przylega do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Jest również substancją antystatyczną, zmniejszającą elektryzowanie się włosów.
Funkcja w produkcie: Hydrolizowane białka roślinne działają jako pianotwórcze oraz substancja wygaszająca pianę. Dodatkowo, mają one właściwości lepkości zwiększające i kleistość, co może utrudnić rozprowadzanie kosmetyku. Ich obecność może również pomóc w zachowaniu nawilżania i zapobiegać krystalizacji w produkcie.