Myristic acid – Kwas mirystynowy

Nazwa zwyczajowa to Kwas mirystynowy.

Działanie kosmetyczne: Emolient, nazywany również tłustym składnikiem, może, jeśli jest używany w czystej postaci, powodować powstawanie zaskórników. Jednak w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, pełni ważne funkcje. Tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (co ma działanie nawilżające). Dodatkowo, kondycjonuje skórę i włosy, nadając im miękkość i gładkość. Substancje myjące usuwają zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

Funkcja w produkcie: Ma zdolność do tworzenia matowego wykończenia, redukuje jasność produktów kosmetycznych.