Coco-glucoside – poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Nazwa zwyczajowa to poliglukozyd kwasów oleju kokosowego.

Funkcja w produkcie: Emulgator typu O/W, składnik kosmetyczny umożliwiający powstanie mieszanki wodno-olejowej. Emulsje są specyficzną formą, w której faza wodna jest połączona z fazą olejową. Przykładem kosmetyków w emulsji są kremy, mleczka czy balsamy. Ten składnik ma również właściwości pianotwórcze, stabilizujące i polepszające jakość piany w połączeniu z substancjami powierzchniowo czynnymi o charakterze anionowym. Dodatkowo, pełni rolę modyfikatora reologicznego, czyli wpływa na konsystencję produktów myjących zawierających powierzchniowo czynne substancje anionowe, poprzez tworzenie mieszanych miceli. Emulgator działa także jako solubilizator, co oznacza, że umożliwia rozpuszczanie trudno rozpuszczalnych lub nierozpuszczalnych substancji w wodzie, na przykład takich jak kompozycje zapachowe, ekstrakty