Nazwa zwyczajowa to Proteiny jedwabiu otrzymywane z oprzędu poczwarki jedwabnika.
Działanie kosmetyczne: Hydrolizowany proteinowy jedwab to składnik kosmetyczny, który tworzy cienką powłokę na skórze. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i posiada właściwości nawilżające, kondycjonujące oraz wygładzające. Dodawany jest do produktów do mycia, aby zminimalizować potencjalne działanie drażniące substancji powierzchniowo czynnych, takich jak np. laurylosiarczan sodu. Z uwagi na swoją dużą cząsteczkę, nie wnika głęboko w skórę, pozostając na jej powierzchni. Doskonale łączy się z powierzchnią skóry i włosów, przyczyniając się do zmniejszenia elektryzowania się włosów.
Funkcja w produkcie: Hydrolyzowany protein jedwabiu ma działanie redukujące pianę, dzięki czemu przyczynia się do zwiększenia jej trwałości. Pełni również rolę w poprawie właściwości aplikacyjnych kosmetyku, powodując większe lepienie i kleistość. Jednakże, może to utrudniać równomierne rozprowadzenie produktu na skórze. Ponadto, hydrolyzowany protein jedwabiu działa jako humektant, co zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz powstawaniu kristalizacji na wylotu butelki.