PEG-60 Almond Glycerides – Monoglicerydy z oleju ze słodkich migdałów oksyetylenowane 60 molami tlenku etylenu

Nazwa zwyczajowa to Monoglicerydy z oleju ze słodkich migdałów oksyetylenowane 60 molami tlenku etylenu.

Funkcja w produkcie: PEG-60 Almond Glycerides jest emulgatorem typu olej-woda, który pozwala na utworzenie emulsji. Emulsje to mieszanki wody i oleju, które są wykorzystywane w kosmetykach, takich jak kremy, mleczka i balsamy. Ta substancja ma również właściwości pianotwórcze, stabilizujące oraz poprawiające jakość piany w połączeniu z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Dodatkowo, pełni ona rolę modyfikatora reologii w preparatach myjących zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, co oznacza, że poprawia konsystencję produktu przez zwiększenie lepkości dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. PEG-60 Almond Glycerides jest również rozpuszczalnikiem, który umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji, które normalnie są trudno rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w wodzie, takich jak kompozycje zapachowe, w